Stres Nedir?
Stres, Birey ile çevre etkileşimi sonucunda ortaya çıkan doğal bir olgudur. Stres denildiğinde aklımıza ilk olarak olumsuz durumlar gelebilir ancak hayatta olumsuzluklar her zaman vardır. Bu nedenle bardağa dolu tarafından baktığımızda bazı stres faktörlerinin aslında bizi motive ettiğini görürüz.
Stres, başa çıkılması gereken bir durum karşısında bedenimizin veya zihnimizin verdiği olumlu yada olumsuz tepkilerin genel adıdır.
Stres Kaynağı, Birey içim tehlike ve tehdit oluşturabilecek her türlü dış olay ''Stres Kaynağı'' olarak, bireyin stres kaynağı ile baş edebilmek için gösterdiği her türlü tepkidir ise ''Stres Reaksiyonu'' olarak adlandırılır.
Stres Çeşitleri Nelerdir?
1) Akut Stres : Hemen hemen hergün karşılaştığımız, kısa süreli ve zararsız stres çeşitidir. (Örnek : Metrobüsün çok kalabalık olması, İşe geç kalmak vb.)
2) Periyodik Stres : Akut Stres ile düzenli olarak karşılaştığımızda vucüdumuzun tepkiler vermeye başladığı kısmen uzun süreli stres çeşitidir. (Örnek : Gerginlik, Dalgınlık, Unutkanlık vb.)
3) Kronik Stres : Periyodik Strese sürekli maruz kalındığında vücudumuzun uzun vadeli ve ağır tepkiler vermesine yol açan stres çeşitidir. (Örnek : Migren, Uykusuzluk, Kilo Kaybı vb.)
Stres Aşamaları Nelerdir?
1) Alarm Aşaması : Stresin farkedildiği ilk aşamadır. (Örnek : Stresin meydana gelme ihtimali bile başlı başına bir stres kaynağıdır.)
2) Direnç Aşaması : Alarma Aşaması'na karşı verilen tepkilerin olduğu süreçtir. (Örnek : Tüm stres reaksiyonları birer direnç örneğidir.)
3) Bitkinlik Aşaması : Direnç Aşaması'ndaki tüm mücadeleye rağmen uzun süreli stresten kaçınılmaz ise kişinin ruh ve beden sağlığı bozulmaya başlar. (Örnek : Depresyon.)
İnteraktif Stres Testi
1) Stres kavramının sizde çağrıştırdığı en az üç şeyi bir kağıta yazın.
2) Yazıklarınızın ''stres kaynağı'' mı yoksa ''stres reaksiyonu'' mu olduğunu kategorilere ayırın.
3) Herhangi birini seçin, eğer stres kaynağı ise reaksiyonunu, reaksiyon ise kaynağını bulmaya çalışın ve bunları maddeler halinde eşleştirin.
4) Her madde üzerine ayrı ayrı düşünerek çözüm için yapmanız gerekenleri keşfedin.
0 Comments
Yorum Gönder