Psikoloji, ruh ve zihin gibi soyut kavramlar içermesi sebebiyle çok uzun süre diğer bilimlerden ayrı tutulmuş ve hatta bilim dalı olarak kabul edilmemiştir. Ancak alanda yapılan deneysel ve korelasyonel (istatistiksel) çalışma yöntemleri sonucunda ortaya çıkan araştırma sonuçlarından elde edilen bilgilerin, insan hayatının pek çok alanında aktif olarak kullanılması sebebiyle günümüzde oldukça popüler bir bilim dalı haline gelmiştir. Bu nedenle insanlar ''psikoloji nedir'', ''psikolojinin alt dalları nelerdir'', ''psikolojinin uygulama alanları nelerdir'' gibi bir çok sorunun yanıtını merak etmektedir.
Psikoloji Nedir?
Psikoloji, ''insan ve hayvan davranışlarını gözlemleyerek zihinsel süreçlerini sistematik olarak inceleyen bilim dalı'' olarak tanımlanır. Kelime kökeni olarak ise yunanca psyche (ruh) ve logia (bilim) kelimelerinin birleşiminden oluşan ''ruh bilimi'' anlamına gelmektedir.
Psikolojinin Temel Hedefleri Nelerdir?
Zihinsel süreçleri ve davranışları tanımlamak,
Neden ve nasıl oluştuklarını açıklamak,
İleride nasıl değişeceğini öngörmek,
Ve tüm bu süreçleri kontrol etmektir.
Psikolojinin Temel Alt Dalları Nelerdir?
Bilişsel Psikoloji, insanın beyniyle gerçekleştirdiği düşünme, öğrenme, problem çözme, mantık yürütme gibi bilişsel fonksiyonlarıyla incelendiği psikoloji dalıdır.
Sosyal Psikoloji, insanın toplum içerisindeki konumuna göre toplumsal kurallar ve ilişkiler çerçevesinde incelendiği psikoloji dalıdır.
Gelişimsel Psikoloji, insanın doğumundan ölümüne kadar olan süreç içerisindeki değişimlerinin incelendiği psikoloji dalıdır.
Pozitif Psikoloji, insanın ruh sağlığındaki normal standartlarının daha da yükseltilmesini ve pozitif yönde geliştirilmesini hedefleyen psikoloji dalıdır..
Psikolojinin Temel Uygulama Alanları Nelerdir?
Klinik Psikoloji, ağırlıklı olarak hastane ortamında psikiyatristler ile birlikte psikopatolojik vakaların çalışıldığı psikoloji alanıdır.
Adli Psikoloji, genellikle hukuksal süreçler içerisinde yer alan suçlu, mağdur, davalı, davacı gibi bireyler ile çalışılan psikoloji alanıdır.
Eğitim Psikolojisi, okullar başta olmak üzere tüm eğitim kurumları içerisinde yer alan öğrencilere yönelik danışmanlık hizmetinin sunulduğu psikoloji alanıdır.
Endüstri/Örgüt Psikolojisi, çoğunlukla iş hayatına yönelik bir şekilde her türlü kurum, kuruluş veya işyerinde çalışanlara yönelik psikolojik destek faaliyetlerini içeren psikoloji alanıdır.
0 Comments
Yorum Gönder