Ekonomi Nedir?

Ekonomi, kısaca insanların ve toplumların, mevcut kaynaklarını üretim ve tüketim alternatifleri arasında bölüştürme biçimleri olarak tanımlanabilir. Ancak ekonomi yalnızca üretim ve tüketim ile sınırlı değildir. İnsanların ihtiyaçlarını karşılamasını sağlayan her türlü ürün ve hizmetlerle ilişkili işgücü, sermaye ve kaynakların kullanılışına göre şekillenen global bir sistemdir. Bu sistem o kadar önemlidir ki siyaset, psikoloji vb birçok alanı doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilir.

Ekonomik Psikoloji Nedir?

Ekonomik Psikoloji, ya da başka bir deyişle Davranışsal İktisat ise insan-ekonomi ilişkisini, ekonomik konularda zihinsel karar alma süreçlerini ve finansal piyasaların insan üzerindeki etkisini inceleyen alandır. İnsanın kaynakları sınırlıdır ancak istekleri sınırsızdır. Ekonomik durumlar psikolojiyi, psikolojik kararlar da ekonomiyi etkiler.

Homo Economicus, kelime olarak ''iktisadi düşünen insan'' anlamına gelmektedir. Bu kavram, insanı rasyonel (yani duygusallıktan arındırılmış) kararlar alabilen, israf etmeyi sevmeyen ve her zaman maksimum kâr peşinde koşan bir canlı olarak tanımlar. Ekonomik Psikolojinin en temel kavramlarından birisidir. İnsan düşüncelerinin ve davranışlarının yalnızca kâr etmeye yönelik şekillendiğini savunur.