Psikoloji bölümünde lisans eğitimini tamamlamış ve ruh sağlığı alanında çalışan kişidir.
Eğitim süreci içerisinde öğrenmiş olduğu bilimsel bilgileri, kuramları, yöntemleri kullanarak etik değerler çerçevesinde sorunlarınıza en uygun çözümü bulmanıza yardımcı olmak için çalışır.
Çünkü ruh sağlığı, en az beden sağlığı kadar önemlidir. Bireysel yada kurumsal koruyucu ruh sağlığı hizmetlerinden faydalanarak yaşam kalitenizi yükseltebilir veya iş verimliliğinizi arttırabilirsiniz.
Tek başınıza mücadele edemediğiniz yada kendi kendinize üstesinden gelemediğiniz herhangi bir durumla karşılaştığınızda profesyonel destek almak için psikolog ile görüşebilirsiniz. Ayrıca sadece kendiniz için değil, çocuğunuzun gelişim süreci ve yaşlılarınızın bakım süreci gibi konularda çevrenizdeki insanlar için de ihtiyacınız olan her konuda uzman desteği alarak ruh sağlığınızı koruyabilir ve yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz.
Sahte psikolog mağduru olmamak için öncelikle diplomasını kontrol etmelisiniz. Ayrıca her psikoloğun uzmanlık alanı birbirinden farklıdır, bu nedenle size en uygun psikoloğu seçmek için özgeçmişine ve uzmanlık alanına bakmalısınız.
Tercihinize bağlı olarak yüz yüze veya telefon, tablet, bilgisayar gibi internet erişimi olan akıllı cihazlardan online şekilde görüşebilirsiniz. Her iki durumda da önceden randevu almalısınız.
Aldıkları eğitim farklıdır. Psikologlar, dört yıllık psikoloji lisans eğitimini tamamlayan kişilerdir. Psikiyatristler ise altı yıllık tıp fakültesinden mezun hekimlerdir.
Kişinin durumuna bağlı olarak sadece psikoterapi yöntemleriyle yada psikoterapi görüşmelerine ek olarak medikal tedavi desteğiyle birçok rahatsızlığın tedavisi mümkündür. Tedavi süreci genellikle hekim, hasta ve hasta yakınları ile koordineli olarak yürütülür.
Tamamen kişiden kişiye değişlik gösteren bir durumdur ancak erken teşhis, kişinin istekli olması, çevresel faktörler gibi etkenlerin tedavi süresinin kısalmasına yardımcı olduğu bilinmektedir.