Gelişimsel Psikopatoloji Nedir?
Gelişimsel Psikopatoloji, yaşamın bir döneminde normal olan fakat başka bir döneminde rahatsız edici, düzen bozucu olan davranışların incelendiği psikoloji alanıdır. Bu rahatsızlıkların birçoğu çocukluk dönemine aittir ve yetişkinlik dönemine kadar sürebilmektedir.
Dikkat Eksikliği / Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?
Sürekli hareket halinde olan (kollarını ve bacaklarını sallayan, başkalarını dürten, saldırgan, sırası gelmeden konuşan vb.) yerinde duramayan çocuklar ''hiperaktif'' olarak adlandırılır. Hiperaktif çocuklar yaptıkları işlere odaklanmakta da zorlanırlar. Bu nedenle dikkat eksikliği ve hiperaktivite çoğu zaman birlikte gözlemlenir.
Yıkıcı Davranış Bozuklukları Nelerdir?
Çocuğun yada ergenin, yaşına göre normal sayılamayacak derecede itaatsiz ve tartışmacı olması ''Karşı Gelme Bozukluğu'' olarak, toplumsal değerleri ve kuralları yok sayarak başkalarının haklarına saldırması ise ''Davranım Bozukluğu'' olarak tanımlanır.
Ayrılık Kaygısı Bozukluğu
Ailesinden, arkadaşlarından veya yakın olduğu diğer kişilerden uzaklaştığında gözlemlenen kaygı, aşırı stres, uyku problemleri yada baş ağrısı gibi fiziksel belirtiler ile kendini gösteren rahatsızlıktır.
Özgül Öğrenme Güçlüğü
Zeka düzeyinde yada eğitim olanaklarında herhangi bir problem olmamasına karşın temel akademik konularda öğrenme güçlüğü yaşanmasıdır. Disleksi (okuma-yazma bozukluğu) ve Diskalkuli (matematik bozukluğu) olmak üzere iki alt tipi vardır.
Zihinsel Yeti Eksikliği
Çocukluk gelişimi sırasında yapılan zeka testleri ve geniş kapsamlı klinik değerlendirmeler sonucunda belirlenen (problem çözme, nedensellik, soyut düşünme gibi konularda) zihinsel yetersizlik durumudur. Hayatın her alanında iletişim ve uyum sorunlarını beraberinde getirebilir. Bu rahatsızlık ''Mental Retardasyon'' veya ''Zeka Geriliği'' olarak da adlandırılır.
Otizm Spektrum Bozukluğu
Karşılıklı sohbet edememe, göz göze gelememe, beden dili kullanamama gibi iletişim problemleriyle seyreden ilgi ve duyguların azalmış paylaşımıdır. ''Ortak Dikkat Sorunu'' olarak da bilinir, etkileşim için iki insanın birbirine dikkat etmesi gerekir. Otizmli çocuklarda temel olarak bu özellik bozulmuştur.
0 Comments
Yorum Gönder