Dikkat Nedir?
Dikkat veya odaklanma, duygu ve düşünce gücünü bir noktada yoğunlaştırmak, o noktaya özen göstermek veya önem vermek anlamlarını taşır. Yapılması gereken bir iş ve etrafta bu işin yapılmasını güçleştiren birden fazla engel olabilir. Aynı şekilde yapılması gereken birkaç iş ve bu işin yapılmasını güçleştiren bir engel olabilir. Bu nedenle insanlar ''dikkat dağınıklığı nedir'', ''dikkat eksikliği neden olur'', ''daha iyi odaklanmak için neler yapılabilir'' gibi soruların yanıtlarını araştırmaktadır.
Dikkat Dağınıklığı Nedir?
Bir işe, olaya yada aktiviteye uzun süre konsantre olamamaktan kaynaklanan, odak noktasının farklı yerlere kayması sonucunda o işin veya aktivitenin verimli bir şekilde yapılmasını engelleyebilen, genellikle kısa süreli unutkanlıklarla ve dalgınlıklarla özdeşleştirilen bir rahatsızlıktır.
Dikkat Dağınıklığı Kimlerde Görünür?
Farklı yaş grubunda farklı şekillere gözlemlenebilir. Örneğin yaşı küçük çocuklarda dikkat eksikliğinin yanında hiperaktivite ile sık karşılaşılırken, ergenlerde derslere odaklanamamak şeklinde, yetişkinlerde ise toplantı esnasında aklın başka yerde olması veya ocakta yemek unutmak şeklinde gözlemlenebilir.
Dikkat Dağınıklığı Neden Olur?
Beyindeki bir hasarın veya sinir sistemindeki fizyolojik bir patolojinin belirtisi olarak ortaya çıkabileceği gibi, sağlıklı bireylerde de genellikle çevresel etkenlerden ve psikolojik sebeplerden dolayı dikkat dağınıklığı ve odaklanma problemleri yaşanabilmektedir.
Dikkat Dağınıklığı Nasıl Engellenebilir?
1) Dengeli ve Düzenli Beslenin : Çeşitli vitamin ve minerallerin hafıza üzerindeki olumlu etkileri sebebiyle sağlıklı besinler tüketmek ve düzenli beslenmek, gün içerisinde daha dinç olmanızı ve yaptığınız işe daha iyi odaklanmanızı sağlar.
2) Beyin Egzersizleri Yapın : Bulmaca, sudoku, bilmece, kelime oyunları gibi aktivitelerin hafızayı güçlendirdiği ve beyin rahatsızlıkları ile mücadele etmek konusunda oldukça etkilidir.
3) Uyku Kalitenizi Arttırın : Uyku kalitesi doğrudan yaşam kalitesini etkilemektedir. Örneğin gece yeterince uykunuzu alamamışsanız gündüz ister istemez uyuklamanız, dolayısıyla yaptığınız işe odaklanmanız güçleşecektir. Uyku alanının karanlığı, uyku ve uyanma saatleri, doğru yatış pozisyonu gibi faktörlere dikkat ederek uyku kalitesinin arttırılması mümkündür.
3) Rahatlayın : Meditasyon, yoga, plates, vb. rahatlatıcı ve gevşetici uygulamaların yanı sıra açık alanda yürüyüş yapmak, resim çizmek, müzik dinlemek veya spor yapmak gibi faaliyetler ruhen ve bedenen rahatlamanızı sağlayarak, özellikle stres veya heyecan kaynaklı odaklanma sorunlarınız konusunda yardımcı olacaktır.
4) Aynı Anda Çok Fazla İş Yapmayın : Plansız ve programsız çalışmak sonucunda dikkat ve odaklanma problemleriyle karşılaşmak oldukça doğaldır. Bu nedenle yapılacakları bir sıraya ve düzene koymak, zamanı verimli kullanmak gibi uygulamalarla daha iyi odaklanabilirsiniz.
5) Uzman Desteği Almaktan Çekinmeyin: Genellikle çevresel faktörler ve psikolojik etkiler sebebiyle oluşsa da bir başka rahatsızlığın belirtisi olması da mümkündür. Bu nedenle kendi çabanızla kurtulamadığınız dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunları ile karşılaştığınızda uzman hekim desteği almaktan çekinmemelisiniz.
0 Comments
Yorum Gönder