Pozitif Psikoloji Nedir?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından sağlık, ‘’Sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir.’’ şeklinde tanımlanmıştır.

Pozitif Psikoloji, bu tanımdan yola çıkarak insanın tam iyilik haline ulaşmasını amaçlayan, insanın mutluluğuna odaklanan psikoloji biliminin en yeni alt dallarından birisidir. Kurucusu Martin Seligman olarak kabul edilir.

Psikolojinin diğer alt alanları genellikle bozukluklara ve patolojilere odaklanırken, Pozitif Psikoloji ise normal bireyin sağlığına ve mutluluğuna odaklanır. Kısacası bireyin yaşam kalitesini arttırmayı hedefleyen psikoloji alanıdır. Halk arasında ''Kişisel Gelişim'' adıyla da bilinir.

Pozitif Psikolojinin Temel Konuları Nelerdir?

• Kendini tanıma ve farkındalık
• Başkalarını tanıma ve empati
• Motivasyon ve planlama
• Sağlıklı karar verebilme
• Sorun çözme becerileri
• İlişki yönetimi

Evrensel İfadeler Nelerdir ?

Yeryüzünde yaşayan tüm insanların dil, din, ırk farkı olmaksızın belirli duyguları belirli yüz ifadeleri ve mimiklerle ifade ettiği gözlemlenmiştir. Paul Ekman tarafından Evrensel İfadeler olarak adlandırılan bu duyguların, Şaşırma, Tiksinme, Korku, Öfke, Üzüntü, Mutluluk gibi temel insani duygular olduğu belirtilmiştir.

Psikoloji ve Evrensel Duygular

Ruh sağlığı açısından her duygu eşit derecede önemlidir. İnsanın sonsuza dek aynı duyguda takılıp kalması (örneğin sonsuza dek mutluluk) mümkün değildir. Pozitif psikolojinin amaçlarından bir tanesi de bireye bütün duyguların önemli ve gerekli olduğu konusunda bireye farkındalık kazandırmaktır. Duyguların yeterince ifade edilememesi ya da aşırı uçlarda yaşanması durumunda psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıktığı bilinmektedir.