Doğası gereği sosyal bir varlık olan insan; anlamak ve anlaşılmak amacıyla iletişim kurar. İletişim kavramı da insanın ihtiyaçları doğrultusunda sürekli değişen ve gelişen bir kavramdır. Örneğin eskiden dumanla, mektupla iletişim sağlanırken ve bunlar temel iletişim ihtiyacını karşılarken günümüzde ise yetersiz ve kullanışsız kalmaları sebebiyle akıllı telefonlar üzerinden görüntülü görüşmeler, anlık whatsapp mesajları gibi alternatif iletişim kanalları tercih edilmektedir.
İş hayatında ve özel hayatta etkili iletişim kurabilen ve kendini daha iyi ifade edebilen insanlar birçok konuda avantaj sahibi olurlar. Bu nedenle insanlar ''etkili iletişim nasıl kurulur'', ''etkili iletişim kurmak için yapılması gerekenler nelerdir'',''etkili iletişim kurmak için nelere dikkat edilmelidir'' gibi soruların yanıtlarını araştırmaktadir. İşte etkili iletişim kurmak için dikkat edilmesi gerekenler:
Etkili İletişim Nedir?
Alıcının odak noktasının istenilen yerde tutularak, verilmek istenen mesajın içerdiği duygu ve düşünceleri tam anlamıyla aktarabilmek amacıyla dilsel, görsel, işitsel vb. çeşitli yardımcı unsurların verimli bir şekilde, bir bütün olarak kullanıldığı iletişim şekli ''etkili iletişim'' olarak adlandırılır.
Etkili İletişim Kurmanın Faydaları Nelerdir?
Verilmek istenen mesajın içerisindeki artıların doğru kullanılarak ön plana çıkartılmasını ve eksilerin kamufle edilerek gizlenebilmesini sağlar. Etkili iletişimi doğru kullanabilen birisi bu sayede anlatma yeteneği ve ikna kabiliyeti gibi konularda fark yaratarak güçlü bir avantaj sağlar.
Etkili İletişim Nasıl Kurulur?
1) Beden Dili Kullanımı: Beyne iletilen bilgilerin büyük çoğunluğunu görsel olarak işlenir. Bu nedenle etkili iletişimin en önemli unsurlarından bir tanesi beden dilinin doğru kullanılmasıdır. Örneğin el ve kol hareketlerinin fazla ve gereksiz şekilde kullanılması, alıcının dikkatini dağıtabilir veya mesajın ciddiyetini bozabilir.
2) Jest ve Mimik Kullanımı: İletişim esnasında insanların büyük çoğunluğu birbirlerinin yüzlerine odaklanırlar. Bu nedenle etkili iletişimin bir diğer unsuru jest ve mimiklerin doğru kullanılmasıdır. Örneğin göz teması kuramamak çoğunlukla yalancılık ile özdeşleşmiş bir hareket olduğu için, mesajın veya kaynağının güvenirliliğini kaybetmesine yol açabilir.
3) Ses ve Ton Kullanımı: Etkili iletişimde görsel içeriğin hemen ardından işitsel içerikler önem taşımaktadır. Bu nedenle mesajın dikkat çekilmek istenilen yerlerinde ses tonu değiştirilerek vurgulanabilir. Aynı şekilde mesajın akılda kalıcılığını arttırmak için çeşitli melodilerden veya bestelerden yararlanılabilir.
4) Doğru Kelime Kullanımı: Etkili iletişimde, ne söylediğinizden ziyade nasıl söylediğiniz önemlidir. Mesajın içeriği açık, net, anlaşılır ve güvenilir olmalıdır. Bunun için ise mesajda kullanılan kelimeler alıcıya özel olarak seçilmelidir. Örneğin sıradan bir televizyon kanalına çıkmış uzman bir doktor, herhangi bir hastalığı anlatırken sıklıkla tıbbi terimler kullanırsa izleyicilerin çoğunluğu anlamayabilir, sıkılabilir ve kanalı değiştirebilir.
5) Yardımcı Kaynak Kullanımı: Bakış açıları genellikle küçük bir noktaya odaklanmaya meyillidir ancak verilmek istenen mesaj çok daha geniş kapsamlı olabilir. Bu nedenle etkili iletişimin önemli unsurlarından bir tanesi de mesajda yardımcı kaynakların kullanılmasıdır. Görsel ve işitsel unsurların doğru bir şekilde, bir arada kullanılması mesajın anlaşılabilirliğini kolaylaştırır. Örneğin uzun ve sıkıcı bir sunum esnasında slayt gösterisi içerisinde yer yer konuyla ilgili karikatürler bulundurmak dinleyicilerin dikkatinin dağılmasını engelleyerek mesajda kalmalarını sağlayabilir.
6) Bilinçli Farkındalık: İletişim esnasında çeşitli manipülasyonlarla maruz kalmamak için, otokontrol mekanizmalarına hakim olunmalıdır. Geçmiş yada gelecek bir kenara bırakılarak yalnızca iletişim anına odaklanılmalıdır. İletişim anındaki heyecan, stres, dalgınlık gibi faktörler ''ağzından çıkanı kulağı duymamak'' atasözünde olduğu gibi istenmeyen durumlara yol açabilirler. Bu nedenle iletişimden önce hazırlık yapmak, prova yapmak, tekrar yapmak iletişimi güçlendirebilir.
7) Aktif Dinleyicilik: İletişim kurmak genellikle karşılıklı yapılan bir eylemdir. Bu nedenle etkili iletişimin temel unsurlarından bir tanesi aktif dinleyici olmaktır. Mesajı veren kişi, alan kişinin geribildirimlerini önemsemeli ve buna göre davranmalıdır. Örneğin konuşmacı veya dinleyici iletişim esnasında farklı işlerle meşgul olurlarsa aralarında sağlıklı bir iletişim kurulmayabilir.
0 Comments
Yorum Gönder