Psikodinamik Terapi Nedir?

Psikodinamik Terapiler, Sigmund Freud'un klasik psikanaliz yönteminin temel alınıp, güncel psikoloji yaklaşımlarıyla birleştirilerek uygulanması sonucunda ortaya çıkmış terapi yöntemleridir. Bu terapi yöntemleri kısaca özetlenmek gerekirse, kişinin psikolojik sorunlarının altında yatan arzu, korku ve çatışmaları gözden geçirilerek sorunun kaynağı bulunmaya çalışılması ve bunlarla yüzleşilmesini içerir.

Bu yaklaşımda psikolojik belirtiler, korkutucu yada acı verici oldukları için kişinin dayanma gücünü aşan sorunlara bilinçdışı¹ süreçlerin çözüm üretme mücadelesinin bir ürünü olarak tanımlanır. Bilinçdışına ulaşmak bu terapi yöntemlerinin en önemli özelliğidir ve terapiye direnç² gösterme durumunun önüne geçerek bilinçdışına ulaşabilmek için Serbest Çağrışım³ ve Rüya Analizi⁴ gibi yöntemlerden yararlanılır.

Psikanalitik yöntemlerde danışan divana uzanıp terapistle bağlantı kurmazken, Psikodinamik yöntemlerde danışan koltuğa oturur ve terapistle karşılıklı etkileşim halindedir.

Psikodinamik Terapilerde Kullanılan Terimler Nelerdir?

¹ Bilinçdışı : Farkında olunmayan, kontrol edilemeyen duygu, düşünce ve dürtüler, farkında olunmadan kişiyi etkilemeye devam eder. Bu nedenle açığa çıkarılması yada anlaşılması önemlidir.
² Direnç : Danışan yıllarca sorunlarıyla savunma mekanizmaları sayesinde baş etmiştir ve bilinçdışı olarak terapiste karşı çıkmaya yönelik eğilim içerisindedir.
³ Serbest Çağrışım : Terapi esnasında danışanın aklına gelen her şeyi sansürlemeden, yargılamadan aklına geldiği gibi söylenmesi yoluyla bilinçdışı öğelerinin bulunmaya çalışıldığı yöntemdir.
⁴ Rüya Analizi : Rüyalar, hayaller, fanteziler gibi karmaşık süreçlerin incelenmesi yoluyla bilinçdışı öğelere ulaşmaya çalışılan yöntemdir.