Gelişimsel Psikoloji Nedir?
Gelişimsel Psikoloji, bireyin biyolojik yaşı ile zeka yaşı arasındaki ilişkiyi, aynı yaş grubundaki bireylerin davranışlarıyla kıyaslayarak inceleyen psikolojinin alt dalıdır. Gelişim, canlının doğumundan ölümüne kadar olan tüm süreyi (bebeklik, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik, yaşlılık) kapsar fakat gelişim psikolojisi genellikle çocukluk dönemine odaklanır. Çünkü bu dönemdeki yaşantılar bireyin kişiliğini ve dolayısıyla tüm geleceğini etkiler.
Jean Piaget Şema Kavramı ve Gelişim Düzeyi Teorisi Nedir?
Her canlı doğuştan, içgüdü, dürtü, refleks gibi kavramları beraberinde getirir. Piaget de bu kavramlardan yola çıkarak 'şema' kavramını ortaya atmıştır. Şema, çocuğun doğuştan getirdiği dünyaya bakış haritasıdır ve gelişim süreci içerisinde çocuk bu şemaları güncelleyebilir veya değiştirebilir. Mevcut şema üzerine yeni bilgiler eklendiğinde uyumsuzluk, dengesizlik oluşursa o şema değiştirilir. Örneğin çocuğun şemasında 'tüm kuğular beyaz renkli' olarak kayıtlıdır ama bir gün karşısına siyah renkli bir kuğu çıktığı zaman mevcut şemasıyla uyumsuz olacaktır ve şemasını 'kuğular farklı renklerde olabilir' şeklinde değiştirecektir. Bu, gelişim sürecinin bir parçasıdır.
Jean Piaget Çocuk Gelişim Aşamaları Nelerdir?
Duyu/Hareket Dönemi : Genellikle 0-2 yaş grubudur. Dürtüsel hareket eder. Nesne Sürekliliği'de bu dönemde oluşur. (Nesne Sürekliliği : Çocuğun, nesneleri gözüyle görmese bile onların var olmaya devam ettiğini algıma durumudur.).
İşlem Öncesi Dönem : Genellikle 2-7 yaş grubudur. Objeleri tek bir özelliklerine göre sınıflandırabilir, kelime ve resimlerle simgeleyebilir, dil kullanmaya başlar. Ben merkezcidir.
Somut İşlemler Dönemi : Genellikle 7-11 yaş grubudur. Objeleri birkaç özelliklerine göre sınıflandırabilir, olaylar hakkında mantık yürütebilir, benmerkezci düşünceden çıkmaya başlar.
Soyut İşlemler Dönemi : Genellikle 11 ve üzeri yaş grubudur. Hipotezler üzerinde, varsayıma dayanan, geleceğe yönelik, ideolojik problemlerle ilgilenmeye başlar.
0 Comments
Yorum Gönder