Sosyal Psikoloji Nedir?
Sosyal Psikoloji, diğer insanların ve toplumsal normların bireyi nasıl etkilediğini, bireyin sosyal çevresi ile kültürel ortamı arasındaki ilişkinin nasıl şekillendiğini inceleyen psikoloji dalıdır.
Toplumsal yaşamın huzurlu bir şekilde işleyebilmesi için her üyeden ''Sosyal Normlar'' ve ''Sosyal Roller'' olarak adlandırılan birtakım belirli davranış kalıpları içerisinde hareket etmeleri istenir. Bu kalıplar bireylerin algı, tutum ve davranışlarının şekillenmesinde büyük rol oynar.
Kişinin, başkaları tarafından beğenilme, kabul edilme, sevilme gibi arzularından kaynaklanan ve davranışlarına yansıyan grup etkisi ''Normatif Etki'' olarak adlandırılır. Grup üyelerinin beraber konuştukça ve birlikte aktiviteler yaptıkça beklentilerinin, görüşlerinin ve davranışlarının ortak bir perspektif içine girmesi ise ''Norm Kristalizasyonu'' olarak adlandırılır.
Sosyal Psikolojide Önemli Kişiler ve Kuramlar Nelerdir?
Gustave Lebon : Kalabalık Psikolojisi Kuramı
Bireyin temel yalnızlık korkusu sebebiyle toplumun çoğunluğu tarafından benimsenmiş düşüncelere, uygulanan davranışlara sorgusuz sualsiz katılmasıdır. Halk arasında sürü psikolojisi olarak bilinir.
Kurt Lewin : Sosyal Alan Kuramı
Bu kurama göre, davranışlar geçmişe yada geleceğe göre değil o andaki şartlara, olaylara ve kişinin onları nasıl gördüğüne bağlı olarak gelişir.
Muzafer Sherif : Otokinetik Etki Deneyi (Grup Oluşumu)
Tamamen karartılmış bir odada hareketsiz duran ışık noktasına bir süre gözümüzü ayırmadan dikkatlice bakarsak sanki ışık noktasını hareket ediyormuş gibi görürüz. Otokinetik Etki olarak bilinen bu görsel algı yanılgısından faydalanan Sherif, ilk aşamada birbirini tanımayan, birbirleriyle daha önce hiç etkileşim içinde bulunmamış kişileri ilk olarak teker teker bu karartılmış odaya alıp ışık noktasının hangi yönde ve ne kadar hareket ettiğini sormuştur. Her denek birbirinden alakasız sayılar söylemiştir. İkinci aşamada bu kişiler birkaç kişilik gruplar halinde odaya alınmıştır.İlk aşamada birbirinden bağımsız sayılar söyleyen bu kişilerin, ikinci aşamada bir araya geldiklerinde kendi standartlarından vazgeçerek grup halinde tek bir standart üzerinde durdukları gözlemlenmiştir. Son aşamada bu kişileri tekrardan birer birer odaya aldıklarında yine herkes ilk baştaki kendi sayılarını değil, grupça karar verdikleri sayıları söylemiştir.
Solomon Asch : Konformite Deneyi (Uyma Davranışı)
Deneklere göz muayenesine alınacakları söylenip kendilerine iki karttan oluşan bir test uygulanmıştır. Birinci kartta 1 adet çizgi vardır. Deneklerin yapması gereken ikinci kartta bulunan 3 adet çizgiden hangisinin birinci karttaki çizgi ile aynı uzunlukta olduğunu bulmaktır. Aslında son derece açık ve net olarak gözüken cevap, aynı oda içerisinde yan yana oturan 8-10 kişilik gruplara aynı anda sorulduğunda her üç denekten biri, yanlış olduğunu bile bile grubun verdiği cevaba uymuştur.
0 Comments
Yorum Gönder