Klasik Koşullanma Nedir?
Klasik koşullanma, bir uyarıcı yada olayın, başka bir uyarıcı yada olayın meydana gelmesiyle özdeşleştiği, iki durum arasındaki bağlantının öğrenildiği varsayılan öğrenme çeşitidir.
Klasik Koşullanma Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Rus Fizyolog Ivan Pavlov'un köpeği üzerinde yaptığı bir deney sonucunda keşfedilmiştir. Bu deneyde normalde yemek görünce salya akıtan köpeğe bir süre boyunca zil sesi dinlettikten sonra yemek yedirmiştir. Köpek bu duruma koşullandıktan sonra yemeği görmese bile zil sesini duyunca yemek gelmesine alıştığı için henüz yemeği görmeden salya akıtmaya başlamıştır.
Klasik Koşullanma Kavramları Nelerdir?
Koşulsuz Uyaracı : Organizmada kendiliğinden tepkiye sebep olan fizyolojik yada duygusal uyarandır.
Koşulsuz Tepki : Koşulsuz Uyarıcı'nın organizmada sebep olduğu doğal davranıştır.
Koşullu Uyarıcı : Belli bir koşula bağlı olarak organizmada tepkiye sebep olan uyaranlardır.
Koşullu Tepki : Koşullu Uyarıcı'nın organizmada sebep olduğu şartlı davranıştır.
Nötr Uyarıcı : Hiçbir şekilde organizmada davranışa sebep olmayan uyaranlardır.
Klasik Koşullanma İle İlgili Terimler Nelerdir?
Sönme : Bir bağıntı uzun süre koşullu uyaran ile desteklenmediğinde, koşullu tepkinin de zaman içerisinde azalarak ortadan kaybolduğu durumdur.
Geri Gelme : Sönme gerçekleşmiş olsa bile koşullu uyarıcı tekrardan verildiğinde organizmanın yeniden koşullu tepki vermesidir.
Genelleme : Nötr ve koşulsuz uyarıcının ilişkilendirilmesi sonucunda koşullu uyarıcının sebep olduğu koşullu tepkinin, nötr ve koşulsuz uyarıcılarda da görüldüğü durumdur. (Örnek: Little Albert Deneyi - İlk başlarda tavşanı seven küçük Albert'e bir süre boyunca tavşanla beraber korkutucu sesler dinletilmiştir. Bir süre sonra Albert tavşandan korkmaya başlamış ve hatta genelleme yaparak gördüğü her beyaz ve tüylü şeyden korkmaya başlamıştır).
Gölgeleme : İki nötr uyarıcının aynı anda koşullandırılmaya çalışırken birinin diğerine göre daha ağır basarak diğerine koşullanmanın önüne geçtiği durumdur.
Birleşik Koşullanma : İki nötr uyarıcının aynı anda koşullandığı ve ayrı ayrı verildiğinde de koşullu tepkinin devam ettiği koşullanma türüdür.
Apetatif (İştah Açıcı) Koşullanma : Koşulsuz uyaranın rahatsız edici olmayan, istenilen bir uyarıcı kullanılan koşullanmadır.
Aversive (Caydırıcı) Koşullanma : Koşulsuz uyaranın rahatsız edici olduğu, kaçınılan bir uyarıcı kullanılan koşullanmadır.
0 Comments
Yorum Gönder