Beyin Yapısının İncelendiği Teknikler
Manyetik Rezonans (MR) : Radyo frekans dalgaları kullanılarak oluşturulan manyetik alanda beyin dokusu ve damar yapıları görüntüsü alınır. Bu görüntüleme tekniği radyasyon içermez.
Bilgisayarlı Tomografi (BT) : Beyin görüntülenmesi için farklı açılardan X ışınlarının gönderildiği yöntemdir. Radyasyon içeren bir teknik olduğu için hamilelerde ve çocuklarda kullanılmaz.
Beyin İşleyişinin İncelendiği Teknikler
Fonksiyonel Manyetik Rezonans (FMR) : Normal MR çekimi esnasında çeşitli görsel yada işitsel uyaranlar verilerek yalnızca beyindeki aktif bölgenin görüntülendiği yöntemdir.
Pozitron Emisyon Tomografi (PET) : Radyoaktif bir molekülün vücut içerisindeki hareketlerinin kaydedilerek oluşturulduğu görüntüleme yöntemidir.
Elektroensefalografi (EEG) : Beyinde üretilen çok düşük voltajlı elektriksel sinyallerin, kafaya yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla kaydedildiği yöntemdir. (Günümüzde bilgisayar desteği ile güçlendirilmiş, Kantitatif Elektroensefalografi (QEEG) olarak bilinen çok daha detaylı veriler sunan bir teknik kullanılmaktadır.)
Magnetoensefalografi (MEG) : Beynin aktif bölgelerindeki manyetik değişikliklerinin kaydedildiği üç boyutlu görüntüleme yöntemidir.
0 Comments
Yorum Gönder