Yeme Davranışı Nedir?
Vücudumuzun en temel fizyolojik ihtiyaçlarından birisi olan yeme davranışı, gün içerisinde harcanan enerjinin yerine konması ve vücut sağlığının korunması için gereken vitamin, mineral gibi ögelerin çeşitli gıdalar ve besinler yoluyla vücuda alındığı sindirim sistemi faaliyetidir.Yeme Bozukluğu Nedir?
Genellikle yeme faaliyetinin başlangıcı ve bitişi beyine ulaşan açlık ve tokluk sinyalleri ile gerçekleşir. Bazı fizyolojik, psikolojik yada çevresel etkenlerden dolayı bu sinyallerin bozulması ve yeme davranışının normal dışına çıkması yani gereğinden çok az ya da gereğinden çok fazla olması ''Yeme Bozuklukları'' olarak adlandırılır.
Yeme Bozuklukları Nelerdir?
Anoreksiya Nervoza : Beden algısının bozulması sonucunda tehlikeli bir zayıflığa ulaşmak için kilo almaktan aşırı derecede korkma ile özdeşleşmiş bir yeme bozukluğudur. Bu bireyler zaten zayıf oldukları halde kendilerini şişman hissederek daha da zayıf olmaya çalışırlar.
Bulumiya Nervoza : Yeme duygusunun kontrolden çıkması sonucunda zamansız aşırı yiyecek tüketimi ve sonrasında pişmanlık belirtileri gösterirler. (Kusarak yada müshil, diüretik vb. ilaçlar kullanarak yemeği çıkarmaya çalışmak, bir süre kendilerini aç bırakmak yada aşırı egzersiz yapmak pişmanlık belirtilerinden bazılarıdır). Bu bireyler genellikle normal kiloda yada hafif şişman kategorisinde bulunur.
Tıkınırcasına Yeme : Bulumiya Nervoza'da olduğu gibi kontrolsüz yeme davranışları vardır, ancak bu bireyler sonrasında pişmanlık duygusu hissetmezler ve herhangi bir telafi çabası göstermezler. Bu bireyler genellikle şişman ve obez grupta bulunur.
0 Comments
Yorum Gönder