Felsefi etkiler, fizyolojik etkiler, beyin incelemeleri derken günümüzdeki Psikoloji Biliminin altyapısı oluşmuştur ve artık beyin incelenirken sadece anatomik yapısı değil, zihinsel süreçlerin işleyişi de çalışmalara dahil edilmiştir.

Wilhelm Wundt :  İlk laboratuvar ve ilk derginin kurucusu olduğu için Modern Psikoloji'nin babası olarak bilinir. Algı, duyum, dikkat, tepki gibi konularda çalışmıştır.
İradecilik : Zihin içeriğini yüksek düzeyli düşünme süreçlerine doğru düzenleyebilme gücüdür. (Dikkat)
Dolaylı Yaşantılar : Deneyimin kendisi değil, yorumladığımız kimliğidir. (Örnek : Yeşil Bitki)
Dolaysız Yaşantılar : Deneyimin kendisidir, tarafsız bilgileridir. (Örnek : Yeşillik)
İçebakış Metodu : Wundt, bir deneyimi onu yaşayan kişiden başkasının incelemesinin mümkün olmadığını savunmuş ve çalışmalarında kişinin kendi zihinsel deneyimini kendisi incelemesi için bu yöntemi kullanmıştır.
Üç Boyutlu Duygu Teorisi : 
1) Hoş olan / Hoş olmayan (Pleasure / Displeasure)
2) Gerilim / Rahatlama (Tension / Relaxation)
3) Heyecan / Çöküntü (Excitement / Depression)
Not : Wilhelm Wundt'un duygu teorisi uzunca bir süre kullanılsa da geçerliliğini yitirmiştir. Günümüzde Paul Ekman tarafından ortaya atılan 6 Temel Duygu teorisi kullanılmaktadır.

Hermann Ebbinghaus : Hafıza, çağrışım ve öğrenme konularında önemli çalışmalar yapmıştır. Öğrenme düzeyini ölçebilmek için hatırlamanın, hatırlayabilmek için de çağrışım sıklığının önemini vurgulamıştır. Öğrenme için gerekli çağrışım sıklığının sayısını hesaplamak için öğrenme sürecinde yapılan tekrar sayısının doğru orantılı olacağını düşünmüştür. ''Öğrenme materyalinin zorluğu, gerekli tekrar sayısıyla ölçülebilir'' görüşünü ortaya atmıştır. Anlamsız Heceler çalışmasının sonucunda günümüzde de geçerli olan ''Ebbinghaus Unutma Eğrisi'' ortaya çıkmıştır. Yaptığı çalışmalarla yüksek düzeyli zihinsel süreçler üzerine de deneyler yapılabildiğini göstermiş ve 1885 yılında tüm çalışmalarını ''Bellek Üzerine'' isimli kitabında yayınlamıştır.
Anlamsız Heceler Çalışması : Tamamen uydurma, tamamen homojen, tamamen herkes için eşit öğrenme materyalleri olarak üç harften oluşan anlamsız kelimeler kullanılarak (bef, yug, vap vs.) anlamlı heceler ile aralarındaki öğrenme hızı arasındaki fark araştırılmıştır. Anlamsız kelimelerin öğrenilmesinin, anlamlı kelimelere göre çok daha zor olduğu sonucuna varılmıştır. Böyle bir çalışma ilk defa kontrollü koşullarda veri analizleriyle yapılmıştır.
Ebbinghaus Unutma Eğrisi : Öğrenilen materyalin, ilk birkaç saat içinde çok hızlı sonrasında ise daha yavaş unutulmasıdır. Öğrenmeden sonra, öğrenilen konuyu tekrar etmek unutma hızını yavaşlatıp, eğriyi düzleştirmektedir.

Carl Stumpf : Psikolojide önemli olanın fenomenler (olaylar) olduğunu savunmuştur. Fenomenoloji (olay faktörlerinin tarafsız ve sistematik olarak incelenmesi) yaklaşımına öncülük etmiş ve Gestalt Psikolojisi'nin temellerini atmıştır.

Oswald Külpe : Ebbinghaus'a ithafen bellek araştırılabiliyorsa düşünce de araştırılabilir diyerek birtakım araştırmalar yapmıştır. Deneyi zaman aralıklarına bölerek, reaksiyon süreleri ve tepkilerden ziyade daha çok bilgi edinmeyi hedeflemiştir.
Sistematik Deneysel İçgözlem : Katılımcıların karmaşık bir görevi tamamladıktan sonra, görev esnasında yaşadıklarının geçmişe dönük bir rapor şeklinde sunulduğu yöntemdir. (Wundt'un içgözlem yönteminden ayırt edici yönü, geçmişe dönük olmasıdır.)
İmgesiz Düşünceler : Düşünceler, herhangi bir duyusal yada imgesel faktör olmadan da oluşabilir.