Bilim dallarının ortak özelliği üretilen bilgilerin gözlemlenebilir ve ölçülebilir, yani kısaca kanıtlanabilir olmasıdır. Bir bilgiyi kanıtlamanın en doğru yöntemlerinden birisi de deney yapmaktır. Deneysel Psikoloji'nin temelleri Fizyoloji deneyleri ile atılmıştır.

Ernst Weber : Duyumların fizyolojisi üzerinde araştırmalar yapmıştır. Yaptığı çalışmalar sayesinde duyularımızın ayırt etme becerilerinin yalnızca mutlak farklara değil göreceli farklılıklarla da bağlantılı olduğunu göstermiştir.
İki Nokta Eşiği : İki sivri uç derinin herhangi bir bölgesine dokundurulduğunda iki ayrı basınç olarak hissedilebilmesi için aralarında bulunması gereken en küçük mesafedir. (Örneğin gözleriniz kapalıyken iki iğne elinize aralarında 2 cm olacak şekilde dokundurulduğunda ikisinide ayrı ayrı hissedersiniz ama 2 mm aralık bırakılarak dokundurulduğunda tek bir iğne dokunmuş gibi hissedersiniz.)
Fark Etme Eşiği : İki fiziksel obje arasında ayırt edilebilen en küçük farktır. (Örneğin bir elinizle içinde 10 kalem bulunan bir kalemkutu diğer elinizle içinde 15 kalem bulunan bir kalem kutuyu kaldırdığınızda birinin diğerinden daha ağır olduğunu hissetmeniz sizin fark eşiğinizdir.)

Gustav Theodor Fechner : Uyarıcının şiddetindeki artış duyumun şiddetinde birebir artışa yol açmaz. (Örneğin içinde 5 şeker bulunan bir çaya 1 şeker daha eklerseniz tadındaki değişimi farkedemeyebilirsiniz ama içinde 1 şeker bulunan bir çaya 1 şeker daha eklerseniz daha tatlı olduğunu farkedebilirsiniz). Bu nedenle uyarıcının duyumlar üzerindeki etkisinin uyarıcı miktarıyla değil, zaten var olan duyum miktarıyla ilgilidir.
Mutlak Eşik : Duyumların ilk oluştuğu andır.(Örneğin radyonun sesini 2'de iken duyamayıp, bir tık daha açarak 3'te duymaya başlayabilirsiniz. Bu durumda sizin mutlak eşiğiniz 3'tür.)
Farklılaşma Eşiği : Duyum şiddetinde değişikliğe sebep olacak en küçük değişikliktir. (Örneğin radyonun sesini 2'de duyuyorsunuz ve daha yüksek sesle dinlemek için bir tık daha açarak 3'e getirdiniz. Yine yeterli olmadı ve 4'e getirdiniz. Hala istediğiniz yükseklikte değil ve 5'e getirdiniz. Bu durumda sizin farklılaşma eşiğiniz 5-2=3'dür.)

Weber ve Fechner aynı dönemlerde benzer çalışmalar yaptıkları için birbirleri ile çok benzeyen kavramlar ortaya atmışlardır. Weber'in ''Fark Etme Eşiği'' kavramı ile Fechner'in ''Farklılaşma Eşiği'' birbirine çok benzeyen ancak birbirinden farklı kavramlardır.