Tükenmişlik Sendromu Nedir ?

Tükenmişlik sendromu; bireyin özel hayatında veya iş hayatında yer alan tüm aktivitelerden ve ilişkilerden duyduğu hazzın azalması, kendi benliğine karşı bir güven kaybı yaşamasıyla özdeşleşmiş bir zihinsel yorgunluk durumudur. Ağırlıklı olarak iş hayatındaki yoğun stres ve çalışma temposunun bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.

Tükenmişlik sendromu sıradan vücut yorgunluğuna göre ağır ve kötü geçen bir ruhsal durumdur. Bu bireylerin yaptıkları işlerin takdir edilmemesi, küçümsenmesi, hor görülmesi gibi durumlar sonucunda, depresyon gibi rahatsızlıkları tetikleyerek bireylerin stresle baş etmelerini ve gündelik sorumlulukları yerine getirmelerini zorlaştırır.

Tükenmişlik Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Bu bireyler genellikle artık kendilerine ve çevrelerine sağlayabilecekleri bir katkı olmadığı düşüncesine kapılırlar. Sabah uyanmak istememe, hayata sürekli karamsar yaklaşma, moralsizlik ve umutsuzluk, yalnızlık hissine kapılmak gibi belirtileri vardır. 

Tükenmişlik Sendromu Neden Kaynaklı Olabilir ? 

İş yaşantısında çok yoğun çalışma temposu, yapılan işlerin takdir edilmemesi veya küçümsenmesi, toksik ilişkiler ve olumsuz sosyal çevre koşulları gibi faktörler tükenmişlik sendromuna sebep olabilir.

Tükenmişlik Sendromunun Etkileri Nelerdir ?

Tükenmişlik sendromu, kişilerin soğukkanlılığını daha kolay kaybetmelerine ve kolaylıkla sinirlenmelerine neden olabilir. Bir iş toplantısına hazırlanmak ya da çocukları okula götürmek gibi sıradan durumlarda bile stres faktörleri ile başa çıkmak, özellikle işler planlandığı gibi gitmediği zaman birey için aşılmaz bir engel görünümünü alabilir.

Tükenmişlik sendromu, bireyin bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve bireyi soğuk algınlığı, grip ya da uykusuzluğa karşı daha duyarlı hale getirebilir. Tükenmişlik ayrıca depresyon ve anksiyete bozukluğu gibi yaygın psikolojik sorunlarının da gelişmesini kolaylaştırabilir.

Tükenmişlik Sendromu Nasıl Önlenir ?

Gündelik hayatta stresten kaçınmak neredeyse imkansız olabilir, ancak tükenmişlik sendromunu önlemek mümkündür. Bunun için egzersiz yapmak, yürüyüşe çıkmak, dengeli beslenmek, düzenli uyumak, sinema ve tiyatro gibi sosyal aktivitelere katılmak, sanat ve spor gibi ilgi alanlarına vakit ayırmak gibi basit ve etkili yöntemler, yaşanılan stresin tükenmişlik sendromuna dönüşmesini engelleyebilir.