Renklerin Psikolojik Etkileri ve Anlamları Nelerdir?

Renkler hayatın içerisinde vazgeçilmez bir yere sahiptir. Görme yeteneğimiz, çeşitli renkleri algılamamız sayesinde çok daha fonksiyonel bir işlev kazanmaktadır. Doğadaki her şeyin kendine has bir rengi vardır. Evler, kıyafetler, markalar ve daha bir çok insan yapımı ürünler ise hitap ettikleri sektöre ve kişilere göre özel olarak renklendirilirler. Renklerin psikoloji üzerindeki etkilerinden ve psikolojik anlamlarından, özellikle pazarlama alanında oldukça sık yararlanıldığı bilinmektedir. Bu nedenle insanlar ''renklerin psikolojik anlamları nelerdir'', ''hangi renk neyi temsil eder'', ''hangi renk nerede kullanılır'' gibi araştırmalar yapmaktadır. İşte renkler ve anlamları:

Siyah: Renklerin en koyu tonlarından birisi olan siyah, insanlarda uyandırdığı hisler bakımından çelişkili anlamlara sahip bir renktir. Bir taraftan karanlık, suç, kötülük, yas gibi olumsuz duygular oluştururken diğer taraftan sadakat, sadelik, dayanıklılık, güçlülük, ciddiyet gibi anlamları sayesinde oldukça geniş kullanım alanlarına sahip bir renktir. Örneğin devlet yöneticilerinin giydikleri takım elbiselerin ve konvoylarındaki arabaların neredeyse tamamı siyah renklidir.

Mavi: Bazı insanlarda yalnızlık ve hüzün gibi olumsuz duyguları çağrıştırmasına rağmen genel olarak hissettirdiği huzur, sakinlik, güven, bilgelik ve sadakat gibi anlamlar sebebiyle oldukça geniş kullanım alanı olan bu renk, gökyüzü ve deniz ile özdeşleşmiştir. Örneğin, Turkuaz olarak adlandırılan açık mavi renk sağlık sektöründe hastalara huzur vermesi amacıyla oldukça sık kullanılırken, lacivert olarak adlandırılan koyu mavi tonları ticari işletmelerde müşterilere güven vermesi amacıyla tercih edilmektedir.

Kırmızı: Sıcaklık, ateş, özgüven, şehvet, aşk, yasaklar gibi hissiyatları çağrıştıran oldukça dikkat çekici ve sevilen bir renk tonudur. Örneğin pahalı spor arabaların genellikle kırmızı renkli olması, öğrencilerin konu başlıklarını kırmızı kalemle yazması veya haber bültenlerinin son dakika haberlerini kırmızı şeritler üzerine yazması, kırmızı rengin önemli hususlarda dikkat çekicilik özelliğinden kaynaklanmaktadır.

Sarı: Parlaklık, rahatlık, mutluluk, samimiyet, içtenlik, şakacılık gibi farklı ve değişik hisler uyandıran bu renk göz yoruculuğu ve nispeten ciddiyetsiz duruşu sebebiyle gündelik hayatta kısmen nadir tercih edilen renklerden birisidir. 

Yeşil: Doğada çok sık karşılaşılan ve genellikle ağaçlar, bitkiler ile özdeşleştirilen bu renk, yaşam, uyum, şans, tazelik, gençlik, başlangıç gibi geleceğe yönelik umut verici ve olumlu hisler uyandırır.

Pembe: İnsanlar tarafından çoğunlukla kız çocukları ile özdeşleştirilen bu renk narinlik, sakinleştiricilik, yumuşatıcılık, iyimserlik, hassaslık gibi anlamlar taşımaktadır. Örneğin peluş ayıcık ve barbie bebek gibi oyuncaklarda oldukça sık kullanılan bir renk tonudur.

Mor: Lüks, zenginlik, ayrıcalık, asalet, otorite, zarafet gibi hisler uyandırıran bu renk, doğada nadir bulunması ve maliyetli bir renk olması sebebiyle genellikle kıyafetlerde, aksesuarlarda, ev dekorasyonlarında tercih edilmektedir.

Turuncu: Turunçgiller olarak adlandırılan portakal, mandalina vb. meyvelerle özdeşleştirilen bu renk tonu, cesaret, enerji, iyimserlik, sosyallik, samimiyet, özgüven gibi anlamlar taşımaktadır.

Kahverengi: Sağlamlık, güvenirlilik, eskilik, durağanlık, klasiklik, olgunluk, yaşlılık hissiyatları oluşturur. Toprak ve ahşap ile özdeşleşmiş bir renktir.

Beyaz: Saflık, sadelik, temizlik, masumiyet, sonsuzluk gibi anlamlar taşıyan bu renk insanlar tarafından gelinlik ve kefen ile özdeşleştirilmiştir. Ev eşyalarında ve dayanıklı tüketim malzemelerinde oldukça sık tercih edilen bir renktir.