Özellikle Covid-19 salgınından sonra küresel çapta eve kapanmanın getirmiş olduğu yeni alışkanlıklar, artan antidepresan ilaç kullanımları, insanların tahammül seviyelerinin azalması gibi çeşitli konulardan anlaşılacağı üzere günümüzde ruh sağlığı her geçen gün önem kazanmaktadır. Bunun için insanlar ''Ruh sağlığı nedir?'', ''Ruh sağlığımı nasıl koruyabilirim?'', ''Ruh sağlığını etkileyen faktörler nelerdir?'', ''Ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler nelerdir?'' gibi soruların yanıtlarını araştırmaktadır. Bu yazımızda ruh sağlığını korumak için neler yapılabileceğini aktaracağız.
Sosyal Medyayı Bilinçli Kullanabilirsiniz
Günümüzün vazgeçilmez internet platformları olan sosyal medya siteleri birçok farklı amaç için kullanılabiliyor. Bunlardan en yaygın olanları Facebook, Twitter, İnstagram gibi platformlar çoğunlukla kişisel amaçlı kullanılıyor ve bu kişisel kullanımlara oldukça dikkat edilmesi gerekiyor. Birçok insan sosyal medyada yaptığı paylaşımlarda çok mutlu, çok zengin, çok huzurlu gibi bir imaj çizerek dışarıya karşı farkında olarak ya da farkında olmadan''olması gereken böyle'', ''normal olan bu'' mesajını veriyor. Bu durum ister istemez kendi hayatınızı o profildeki hayat ile kıyaslamanıza yol açıyor ve sonuç olarak kendi hayatınızın çok rutin, çok sıkıcı, çok vasat olduğu gibi hislere ve düşüncelere kapılabilirsiniz. Bu nedenle sosyal medyayı kullanırken oranın bir sanal ortam olduğunu, gerçekleri birebir yansıtmayabileceğini ve kolayca manipüle edilebilir olduğunu unutmadan kullanmanız ruh sağlığınızı korumanıza katkı sağlayacaktır. Günlük kullanım saatini azaltmak veya kullanıma ara vermek iyi bir seçenek olabilir.
Gündemden ve Haberlerden Biraz Uzaklaşabilirsiniz
Yaşanılan ülkenin jeopolitik konumu, sosyokültürel özellikleri, demografik yapısı gibi birçok faktör gündeminizin sürekli hareketli olmasına yol açıyor olabilir. Cinayet, yoksulluk, yolsuzluk gibi olumsuz haberlere çok sık maruz kalmanız sonucunda mutsuzluk ve umutsuzluk gibi hislere kapılabilirsiniz. Bu nedenle bazen ülke gündeminden biraz uzaklaşarak kendi gündeminize (sevdiğiniz insanlara veya sevdiğiniz işlere) vakit ayırmanız hayatınıza ve ruh sağlığınıza olumlu yönde katkı sağlayacaktır.
Her Şeyin Geçici Olduğunu Hatırlayabilirsiniz
Özellikle kötü hissettiğiniz zamanlarda bu durum sanki sonsuza dek sürecekmiş düşüncesine kapılmanız çok olasıdır. Nasıl ki sonsuza kadar mutlu kalamıyorsanız, aynı şekilde sonsuza kadar mutsuz kalmanız da mümkün değildir. Kendi kendinize her şeyin gelip geçici olduğunu ne kadar sık hatırlatırsanız, anı yaşamanız da o kadar kolaylaşacak ve ruh sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır. Olmak istediğiniz yere çok fazla kafa yorarsanız bulunduğunuz yerin keyfini çıkarmayı unutursunuz.
Yalnız Kalabilir ve Kendinize Vakit Ayırabilirsiniz
İnsan, doğası gereği sosyal bir varlıktır. Ancak sosyallik kavramı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı insanların sosyal statüsü gereği çevresi çok kalabalık olabilirken bazı insanlar da oldukça küçük bir çevreye sahiptir. Her iki durumda da insanın bazen kendine vakit ayırması, kendi sesini dinlemesi, kendi kendine bir şeyler başarması, kendi kendine ruh sağlığını iyileştirmesine olanak sağlar. Ancak bu yalnızlığın planlı ve bilinçli bir şekilde ayarlanması gerekmektedir, aşırı yalnızlık her zaman iyi gelmeyebilir.
Yardımlaşabilir ve Dayanışabilirsiniz
Bir bütünün parçası olmak ve bir amaç uğrunda benzer düşüncedeki insanlarla ortaklaşa çalışmak, bir şeyler başarmış olmak, bir şeylere katkı sağlamış olmak ruh sağlığınızı korumak açısından oldukça değerlidir. Dernek ve sivil toplum kuruluşları gibi kar amacı gütmeyen kuruluşlarda aktif rol almak bir seçenek olacağı gibi birkaç arkadaşınızla sokak hayvanlarını beslemek de kendinizi iyi hissettirecek bir grup çalışması örneğidir.
Hayatı Ertelemekten Vazgeçebilirsiniz
Özel hayatınızda yada iş hayatınızda severek yada sevmeyerek yapmanız gereken zorunlu işleriniz olabilir. Bu işleri ertelemeden, zamanında ve planlı bir şekilde yürütmeniz, işlerinizi kolaylaştırarak yoğun stres yaşamanızı engelleyecektir. Aynı zamanda gelecekte huzursuzluk, pişmanlık, kendini suçlamak gibi olumsuz duygulara da kapılmanızı da önleyecektir. İşlerinizi zamanında bitirmek ve ertelememek için parça parça yapmak ve her parçada kendinizi ödüllendirmek güzel bir başlangıç olabilir.
Hayır Diyebilirsiniz
Sağlıklı bir ilişkide herkes, her konuda ve her zaman aynı fikirde olmak zorunda değildir. Alttan alabilmek ve fedakarlık yapabilmek çok değerli davranışlar olsa da yaşadığınız hayat size aittir ve bu filmin yönetmeni sizsinizdir. Alacağınız karar ve sorumluluklarla bağımsız, özgür bir birey gibi hareket etmek kişisel gelişim ve ruh sağlığı açısından oldukça önemli konulardan birisidir.
Yeme, İçme ve Uyku Düzenine Dikkat Edebilirsiniz
Temel yaşamsal faaliyetleriniz ve döngüleriniz aynı zamanda ruh ve beden sağlığınızı etkileyen temel unsurlarınızdır. Dengeli ve düzenli beslenmeniz, uyku saatlerinize ve uyku kalitenize dikkat etmeniz gün içerisinde kendinizi daha dinç ve zinde hissetmenizi, dolayısıyla işlerinize daha iyi odaklanmanızı ve daha doğru kararlar alabilmenizi sağlayacaktır.
Spor Yapabilir ve Hareket Edebilirsiniz
Beden sağlığı ve ruh sağlığı bir bütündür. Bu nedenle ruh sağlığınızı korumanın yollarından bir tanesi beden sağlığınızı korumaktan geçer. Düzenli olarak spor yapmak, bedenen ve zihnen sürekli aktif olmanızı sağlayacaktır. Spor salonlarına gitme imkanı bulunmayanlar için sahilde yürüyüş yapmak veya bisiklete binmek, otobüsten birkaç durak erken inmek veya aracınızı bir yan sokağa park etmek gibi aktiviteler de iyi birer seçenek olarak değerlendirilebilir.
Dengede Durmaya Çalışabilirsiniz
Hayat bir dengesizliktir, içerisinde doğum/ölüm, gece/gündüz, iyi/kötü gibi birçok zıtlık barındırır. Siz sabrederek ve şükrederek bu dengesizliğe ne kadar ayak uydurabilir ve kendinizi dengede tutabilirseniz ruh sağlığınızı koruma direnciniz de o kadar yüksek olacaktır.
Destek Almayı Düşünebilirsiniz
Tüm çabalarınıza rağmen tek başınıza ruh sağlığınızı korumakta zorlandığınızı düşünüyorsanız psikolog desteği almaktan çekinmeyin.
0 Comments
Yorum Gönder