Psikolojik Şiddet Nedir?
Psikolojik şiddet, bir kişinin yada kişilerin başka bir kişiyi yada kişileri duygusal olarak kontrol altına almak, aşağılamak, korkutmak veya izole etmek amacıyla kullandığı bir dizi davranış ve tutumdur. Diğer psikolojik manipülasyon tekniklerinden farklı olarak etkileri biraz daha kısa vadeli ve sonuçları biraz daha sert olabilir. Gözle görülmese de tıpkı fiziksel şiddette olduğu gibi güçlü olanın güçsüz olana yönelik bir üstünlüğü söz konusudur.
Psikolojik Şiddet Türleri Nelerdir?
Psikolojik şiddet türleriyle hayatın çeşitli alanlarında çeşitli şekillerde karşılaşılabilir. Örneğin iş hayatında mobbing, okul hayatında akran zorbalığı, özel hayatta istismar gibi çeşitli şekillerde adlandırılabilirler. Karşılaşıldıkları yerlere göre farklı şekillerde adlandırılsalar da genel olarak herhangi bir fiziksel temas olmadan psikolojik manipülasyon teknikleri kullanılarak üstünlük kurmak amacıyla yapılan baskılama, yıldırma, rahatsız etme davranışları şeklinde gözlemlenebilir.
Psikolojik Şiddetin Belirtileri Nelerdir?
Psikolojik şiddete maruz kalan kişilerde bir veya daha fazla belirti çeşitli şekillerde görülebilir. Bunlardan en sık karşılaşılanları şu şekilde özetlenebilir:
Duygusal Dengesizlik: Ani duygusal değişiklikler, kızgınlık ve üzüntü gibi duygusal iniş çıkışlar.
Özgüven Eksikliği: Kendini değersiz hissetme, suçluluk duygusu, utanç.
Fiziksel Belirtiler: Baş ağrısı, uykusuzluk, iştahsızlık, mide sorunları.
Sosyal İzolasyon: İnsanlardan uzaklaşma, yalnız kalma isteği.
Korku ve Endişe: Sürekli bir tehdit altında olma, güvensizlik ve çaresizlik hissi.
Psikolojik Şiddetin Etkileri Nelerdir?
Psikolojik şiddetin yol açtığı sorunlar ve etkileri genellikle kısa vadelidir ve domino taşları gibi birbirlerini tetikleyebilirler. Sıkça karşılaşılan etkilerden bazıları şunlardır:
Akut Stres Bozukluğu: Yaşanan olayların ardından ani stres tepkilerinin gözlemlenmesi, el titremesi, ses tonu değişikliği gibi belirtiler.
Duygudurum Bozuklukları: Öfke kontrol sorunları, sinir krizleri gibi belirtiler.
Bağımlılık Başlangıçları: Alkol, sigara kullanımı veya yeme bozuklukları gibi belirtiler.
Düşük Benlik Saygısı: Kendine güven eksikliği, yetersizlik veya değersizlik hissi gibi belirtiler.
Anksiyete Bozuklukları: Kaygı, panik atak, endişe ve korku gibi belirtiler.
Sağlık Sorunları: Baş ağrıları, sindirim sorunları ve diğer fiziksel sağlık sorunları gibi belirtiler.
Psikolojik Şiddetten ve Etkilerinden Korunma Yolları Nelerdir?
Psikolojik şiddetin etkilerinden korunmak için şu seçenekler değerlendirilebilir:
Yetkililere Bildirmek: Psikolojik şiddetin yaşandığı konuma göre amir, sorumlu, müdür ve benzeri üst mercilere sorun bildirilebilir.
Ortamı Değiştirmek: Tüm çabalara rağmen psikolojik şiddetin önüne geçilemiyorsa ve sorun çözülemiyorsa mevcut okulu/şirketi/topluluğu değiştirmek bir seçenek olabilir.
Kalkan Oluşturmak: Kişisel gelişim ve benzeri konularda bilgili ve tecrübeli olmak psikolojik dayanıklılığı arttırarak psikolojik şiddetin etkilerini minimum düzeyde tutmaya yardımcı olabilir.
Profesyonel Yardım Almak: Bir psikolog veya psikiyatrist gibi bu alanda çalışan uzmanlar ile görüşerek karşılaştığınız sorunları çözmek amacıyla destek alınabilir.
0 Comments
Yorum Gönder