Bağımlılık Nedir?
Alkol, tütün, uyuşturucu ve benzeri maddelerin kullanılması, dopamin adı verilen keyif ve mutlulukla ilişkili nörotransmitter vasıtasıyla beyinde haz ve ödül sistemini tetikler. Bağımlılık ise beynin zaman içerisinde, doğal yollardan mutlu olmak yerine ödül sistemini yapay olarak kandırarak mutlu olmaya alışması durumu olarak tanımlanabilir. Yapay ödüllere alışan beyin, dopamin üretimini azaltarak maddenin daha fazla kullanılmasına yol açabilir.
Bağımlılık Sonucunda Ne Olur?
Bağımlılığın zihinsel ya da fiziksel olarak yıkıcı ve olumsuz sonuçları vardır. Bunlar kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve çeşitli şekillerde gözlemlenebilir.
Sağlık Sonuçları: Bağımlılık yapan maddeler başta karaciğer, kalp ve beyin olmak üzere birçok organa zarar vererek kanser veya nörolojik hastalıklar gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirler.
Psikolojik Sonuçları: Bağımlılık yapan maddelerin kullanılması, kişinin bilişsel işlevlerini zayıflatarak hafıza ve konsantrasyon sorunlarına ek olarak depresyon ve anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıkları da tetikleyebilir.
Sosyolojik Sonuçları: Bağımlılığa bağlı olarak gelişen yoksunluk durumlarında ortaya çıkan öfke kontrol sorunları, kişinin kendisine veya çevresine zarar verici davranışlarda bulunmasıyla birlikte aile arasında, toplum içerisinde veya iş hayatında çeşitli zorluklarla karşılaşılabilir.
Toplumsal Sonuçları: Bağımlılık, bulaşıcı bir hastalık gibi yayılarak toplumda suç oranının artmasına, yasa dışı faaliyetlerin çoğalmasına, huzur ve refah ortamının dağılmasına yol açabilir.
Bağımlılık Nasıl Tedavi Edilir?
Bağımlılık, tıpkı diğer hastalıklarda olduğu gibi ilaç tedavisi ve psikoterapi çalışmaları ile birlikte çeşitli destek gruplarından faydalanılarak tedavi edilebilir. Tedavi sürecinde kişinin öz farkındalığı ve motivasyonu, ailesinin ve çevresinin desteği oldukça önemlidir.
Bağımlılık İle Nasıl Mücadele Edilir?
Farkındalık Artışı: Bağımlığın türleri, zararları ve tedavileri hakkında toplumun her kesimi bilinçlendirilebilir.
Önleme Çalışmaları: İnsanların sağlıklı yaşama teşvik edilmeleri için çeşitli kampanyalar yürütülebilir.
Erişim Engeli: Bağımlılık yapıcı maddelere erişim zorlaştırılabilir ve tedaviye erişim kolaylaştırılabilir.
Profesyonel Yardım: Bağımlılık alanında uzmanlaşmış kişilerden veya Yeşilay gibi kuruluşlardan gerekli destekler alınabilir.
0 Comments
Yorum Gönder