Beyin Nedir?

Beyin, canlılarda merkezi sinir sistemini kontrol eden, kalp atışı, solunum, sindirim gibi yaşamsal faaliyetleri düzenleyerek, içsel ve dışsal adaptasyon sağlamaya çalışan yönetim mekanizmasıdır.

Beyin Anatomisi Nasıldır?

Beyin yapısı sağ ve sol hemisfer (yarım küre) olmak üzere iki parçadan oluşmaktadır. Sağ hemisfer görsel, işitsel, sezgisel görevleri üstlenirken sol hemisfer ise matematiksel, mantıksal, analitik görevleri üstlenir. Sağ ve sol hemisferler birbirine Corpus Callosum ismi verilen nöron aksonları (sinir ağları) ile bağlıdır. Beynin en dış kısmı ise korteks olarak adlandırılır. Korteks, sulkus (girinti) ve girus (çıkıntı) lardan oluşan bir yapıdır.

Frontal Lob (Ön Beyin)

Problem çözme, plan yapma, düşünme, karar verme, duygu kontrolü ve motor beceriler bu alanda yürütülür. Bu bölgenin hasar alması durumunda genellikle psikolojik problemler ortaya çıkmaktadır.

Parietal Lob (Üst Beyin)
Renk, şekil, uzaklık ve derinlik algıları bu alanda yürütülür. Sağ parietal lob hasarında üç boyutlu çevre-beden ilişkisi, sol parietal lob hasarında konuşulanı-yazılanı anlamada bozulmalar gözlemlenmektedir.

Temporal Lob (Yan Beyin)
Ses ve koku algıları, konuşma ve duyma yetenekleri, hafıza becerileri bu alanda yürütülür. Sağ temporal lob hasarında görsel hafıza, sol temporal lob hasarında ise işitsel hafıza bozulmaktadır.

Oksipital Lob (Arka Beyin)
Görsel bilgilerin algılandığı ve yorumlandığı bölümdür. Bu bölgenin hasar alması durumunda görme becerileri bozulmaktadır.

Serebellum (Beyincik)
Duyu organlarından gelen bilgiler ile vücut hareketlerinin birleştirildiği bölümdür. Arka beynin altında, ense hizasında bulunan bu küçük yapının hasar alması durumunda denge kaybı ve motor hareketlerde bozukluklar gözlemlenmektedir.

Anatomik Yer ve Yön Terimleri

Dorsal (Üst) / Ventral (Alt) / Anterior (Ön) / 

Posterior (Arka) / Lateral (Dış) / Medial (İç)/